Ето, че неусетно Технократи порасна с още годинка! Когато ставаш на 2 си проходил и евентуално проговорил, чувстваш се голям, макар и все още да падаш, чувстваш се можещ, макар и все още да се учиш непрестанно! 

Улисани в занятия, не ни оставаше време за блог постове, затова сега имаме да разказваме. Работейки в сферата на образованието и технологиите, част от курсовете на Технократи включват Роботика, Програмиране и Зелена енергия, но вече можем да споделим и новите  интересни теми, които предстоят.

Годината ни започна с едно вълнуващо, различно и променящо участие в Акселератора на “Промяната”! Вдъхновихме се от срещата ни със страхотни екипи участници, научихме много за себе си, за нуждите на малките технократи и смятаме, че станахме по-добри. Цялото това бързо израстване дължим и на екипа на “Промяната”! Успяхме да достигнем до големия финал и там да се вгледаме поконцентрирано в предизвикателствата, които се случваха в дейността и екипа ни. Това ни помогна да отделим време и да насочим специално внимание върху тях.  

Постарахме се през тази година да намерим правилните хора, които да допълнят екипа ни. Щастливи сме, че това се случва и сме едно малко семейство от креативни, позитивни и активни хора, които споделят страстта си към образование и технологии.

Сайтът ни също вече е в процес на обновяване. Работим по нова визия и функционалности, с които да ви улесним докато пътешествате из него. 

През месец май организирахме първото по рода си състезание с водородно задвижвани автомобили за ученици от гимназиално ниво. Участваха 4 отбора от училища в страната от градовете Видин, Враца, Велико Търново и София! Достоен победител стана отборът на “СМК Враца“. Освен това, те имаха и възможност да премерят сили на световните финали в Чехия с още 18 отбора, завършвайки на престижното 11-то място, и побеждавайки всички отбори дебютанти!

Лятото продължи с почти два месеца “Лятно забавление с Технократи”. В нашите  седмични занятия за деца учим програмиране, зелена енергия, практикуваме спорт и игри на двора. И всичко това се случва с много смях в компанията на нови приятели. Имахме страхотно лято!

 

Изключително сме горди и благодарни, че участвахме и в проекта на “Грийнпийс” България част от форума “Заедно за климата”, който се проведе в гр. Бургас. 

Има и още… Голямата новина за началото на учебната година дойде със създаването на новата ни програма за внедряване в училище “Устойчив живот на Земята и Космически предизвикателства” заедно с нашите партньори от “Космически предизвикателства”! 

Програмата вече започна, като първи ни се довериха и работим с едно от найактивните и отворени за иновации училища, “Българско школо”. Всяка тема има както теоретична, така и практическа част, като фокусът ни пада върху предизвикателствата тук на Земята, например върху замърсяването, рециклирането и върху решенията на тези проблеми, като възобновяема енергия, рециклиране и кръгова икономика. Освен за нашия дом Земята, учим и за това, което е отвъд – Космосът! Какво представлява Космосът, как живеят астронавтите и как се строи спътник, са само малка част от темите, с които нашите партньори от “Космически предизвикателства” вдъхновяват децата в класната стая! 

Осъзнавайки силата на екипната работа, сме много благодарни и на всички партньори, родители и деца, които ни се довериха, защото без вашето доверие и подкрепа днес нямаше да сме тук!  

Дотук добре, а сега накъде!? Следващия месец предстои да се включим в проекта “Тийноватор” за учебната 2019-2020 година и нямаме търпение да работим с млади и талантливи ученици от различни гимназии, които искат да осъществяват свои идеи и да поставят началото на нови проекти! 

Предстои откриване на новото пространство и технологично-образователен шоурум, в което ще се случват всички тези курсове, дискусии, земни и космически предизвикателства за вас и вашите деца. При нас ще може да се включите в различни курсове на тема Роботика, Програмиране, Зелена енергия, 3D принтиране и моделиране, и други. Внедряваме много разнообразен образователен хардуер и софтуер като: VEX; Sphero Bolt; Mekamon; Micro:bit; Scribler; the list goes on. Целта е всяко занимание да бъде не само теоритично пред монитора, но и изцяло практически насочено. Осъществихме и първото си голямо международно партньорство с нашите колеги от Обединеното Кралство – RS Components. Целта ни е да развиваме технологичните познания както на малките, така и на порасналите деца.

Ще бъдем част от един помащабен проект, центъра за споделени иновации Резонатор, но нека да не издаваме всичко и да оставим малко място за изненадата! Няма как да пропуснете, когато тя се разкрие, така че – очаквайте скоро!

Както се казваше в популярното анимационно филмче от близкото миналo “Шантави истории” – “Ттт…това е всичко, приятели!” … но не съвсем, защото вярваме, че това е само началото и сме щастливи да споделим пътя си досега и занапред с всички вас! Ще продължаваме да растем, заедно с вас и вярваме, че ще успеем да предадем тези знания и опит на повече деца, в цялата страна. 

Честит ни втори Рожден Ден! Пожелахме си много и нямаме търпение да ни се случи. 

Запретваме ръкави!